dijous, 18 de desembre del 2014

Festa dels Galls Capons al Castell de Balsareny

La junta de la Sèquia de Manresa ens convida el proper dissabte 20 de desembre a les 12 del migdia, a l'acte de lliurament de dotze capons al Castell de Balsareny.


El lliurament de capons és un acte de tradició històrica que es remunta a finals del segle XVI. L’any 1583 una forta riuada es va emportar la resclosa dels Manresans, just a sota del Castell de Balsareny. El fet va motivar una intervenció d’urgència, i els operaris manresans van tallar, sense permís, arbres de la propietat del baró del Castell de Balsareny. El baró va posar un plet a la ciutat de Manresa davant del lloctinent de Catalunya i de la Reial Audiència. I el va guanyar.
Per això, l’any 1584 es va signar un pacte pel qual els manresans quedaven autoritzats a tallar arbres del baró sempre que ho necessitessin, a canvi de pagar un cens de dotze capons cada any. El cens es va pagar fins que, amb la desamortització, es van abolir els títols i drets senyorials.
Malgrat tot, l’acte de lliurament es va recuperar al principi dels ajuntaments democràtics com una mostra d’agermanament entre Balsareny i Manresa. Així, el dissabte anterior a Nadal, l’alcalde de Manresa, com a representant de la ciutat i la Junta de la Sèquia, visita el castell de Balsareny per a lliurar els dotze capons.

Les visites i els tallers seran gratuïts, però quedaran limitats a la capacitat de l'espai.